СВЯТКОВА КУЛІНАРІЯ –
ВІД ПЕРШОЇ ОСОБИ
Січень і лютий – багаті на великі церковні свята, і багато хто під кінець різдвяного посту вже ковтає слину. Не треба лізти в книжкові “талмуди” по святкові рецепти – кожен може поділитися своїм власним, перевіреним.
І перший рецепт – від казначея парафії Різдва Христового Людмили Арсентіївни, яку часто можна побачити за прилавком свічної крамниці. Багатьом березняківцям полюбилися її смачні біляші, якими вона пригощає на святах і панахидах. А все не так складно. Треба взяти 0,5 л кефіру, додати по чайній ложці солі та цукру, півложечки соди – і замісити некруте тісто. Помішуючи, дати вистоятися хвилин сорок. Потім розділити тісто невеликими шматками – Людмила Арсентіївна показує їхній розмір з'єднанням у колечко великого і вказівного пальців руки – і розмісити. В середину покласти м ясний фарш-асорті: з двох частин свинини і яловичини (на 0,5 кг м яса – 3 великі цибулини, перець і сіль за смаком). Зліпити біляші як ватрушки – з одного боку закриті, з іншого – відкриті (м'ясо виглядає). І – на пательню. Смажити у великій кількості олії, спочатку відкриту сторону, потім закриту; як перегорнули – влити додатково у фарш ложку розжареної олії, щоб м'ясо добре просмажилось і дало сік. Смакуйте із задоволенням!
А от братія Голосіївського монастиря хвалить кашу, яку готує матушка Лідія. Вона тре на дрібній тертушці вузеньку продовгасту моркву із заокругленим кінцем (цей сорт – набагато сочніший), проціджує через марлю свіжий сік і додає його у воду, аби та добряче зафарбувалась. Цей розчинений сік доводить до кипіння і підсипає манну крупу, невпинно розмішуючи (аби не було грудочок). Сюди ж – цукор, сіль, масло чи маргарин за смаком, або трохи олії – у пісні дні. Готова манна каша набуває гарного морковного кольору і має приємний смак. Діти і паломники хряпають її за обидві щоки, і не було випадку, щоб не просили добавки. Їжте й ви на здоров'ячко!
Заморський рецепт надіслала нам пані Людмила з православної церкви Ванкувера, що у Канаді. Вона пропонує пиріжки з начинкою. Треба перетовкти 450 г розтопленого масла з 4 стаканами борошна + чайна ложка солі. Потім узяти 12 г сухих дріждів (можна замінити свіжими), 4 ч. ложки цукру і чашку трохи теплого молока – перебовтати і дати зійти. Змішати разом тісто і дріжджову суміш із додаванням 3 яєць і дати зійти 12 годин у холодильнику. Розкачати, зліпити маленькі пиріжки з будь-якою начинкою і запекти у духовці. Тісто, яке залишилось, можна зберігати у холодильнику.
А тепер наш молодіжно-редакційний рецепт – горіхово-молочний напій. Нічого не треба робити. Просто кип'ятити півгодини воду з чимбільшою кількістю шкаралупок од грецьких горіхів. Отриманий відвар розлити у чашки, додати кип'яченого молока за смаком і бажано цукор. Готово. Запитується: де взяти стільки шкаралупок? А от споживаєте горішки – то шкаралупок не викидайте. “Економіка має бути економною.”
Зібрав Сергій Штейніков
|
|