За благословенням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України | ||
Інтернет-версія
газети
|
|
газета для всіх тих, хто любить Православіє № 45 |
Трапеза
СВЯТКОВА КУЛІНАРІЯМи традиційно пропонуємо на ваш різдвяний стіл рецепти, які додадуть Cвяту щирого смаку. Розведіть дріжджі на півтори склянки теплої води, додайте двісті грамів борошна, розмішайте й поставте опару в тепле місце на 2-3 години. 100 грамів рослинного масла розітріть зі ста грамами цукру, влийте в опару, перемішайте, додайте 250 грамів борошна, залишіть на 1-1,5 години для шумування. Замочіть на дві години 100 грамів промитих сушених грибів, відваріть їх до готовності й пропустіть через м'ясорубку. Обсмажте на сковороді в рослинній олії три дрібно нарізані цибулини. Коли цибуля стане золотавого кольору, додайте дрібно нарізані гриби, посоліть, жарте ще кілька хвилин. З готового тіста сформуйте кульки й дайте їм постояти. Потім кульки розкотіть у коржі, у середину кожної укладете грибну масу, зробіть пиріжки, дайте їм підійти півгодини на змазаному маслом листі, потім обережно змажте поверхню пиріжків солодким міцним чаєм і випікайте в нагрітій духовці 30-40 хвилин. Готові пиріжки укладете в глибоку тарілку й накрийте рушником.
Розкотіть пісне тісто за формою майбутнього пирога. Рівно викладіть шар капусти, на неї – шар нарізаної риби й знову шар капусти. Краю пирога защемите й запікайте пиріг у духовці.
Натріть на тертці очищену сиру картоплю, посоліть, дайте з'явитися соку, потім додайте небагато води й стільки борошна, щоб вийшло тісто як для оладок. Готове тісто викладайте ложкою на гарячу сковороду, змазану рослинною олією, і обсмажуйте по обидва боки.
5-6 зварених вкруту яєць, 4-5 сухих грибів, 50 г шинки, 2-3 стручка червоного солодкого перцю (або лист маринованої з буряком білокачанної капусти), сіль, перець за смаком. Обрізати яйця з тупого кінця й вийняти з них жовток. Натерти жовтки на дрібній тертці. Приготувати фарш: розмочені, а потім відварені і здрібнені гриби обсмажити на вершковому маслі разом із дрібно нарізаною шинкою, додавши сіль і перець за смаком. Більшу частину жовтка змішати з готовим фаршем, меншу частину залишити для прикраси салату. Нафарширувати яйця. Із частини жовтка, що залишилася, зробити волосся в матрьошки. З перцю або капустяного листа вирізати косинки й "пов'язати" їхнім матрьошкам. Із чорної ікри можна зробити матрьошкам вічка й носик.
100 г шинки, 150 г копченої ковбаси, 2 яйця, 1 цибулина, 1-2 варені картоплини, 1 солоний огірок, 2-3 столові ложки майонезу або сметани, сіль по смаку. Яйця й огірки нарізати кубиками. Картопля, цибуля дрібно нарізати, змішати з яйцями й огірками, заправити майонезом або сметаною. Шинку й ковбасу нарізати тонкими скибками, згорнути у вигляді кульочків, заповнити їх приготовленим фаршем. Укласти шинку й ковбасу на плоску тарілку, щільно притискаючи одне до одного, щоб збереглася форма. “Енциклопедія православної кухні”
|
|
|