За благословенням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України | ||
Інтернет-версія
газети
|
|
газета для всіх тих, хто любить Православіє № 37 |
Трапеза
СВЯТКОВА КУЛІНАРІЯ
Святковій стіл на Різдво відрізняється своїм багатством та різноманітністю. Цього року мі пропонуємо вашій увазі рецепти м'ясних страв та десерту. Шматки яловичини відварити до готовності, охолодити, нарізати на порції. Щоб стіл виглядав багатше, м'ясо заливають крупними шматками. М'ясо кладуть у форму або на деко, прикрашають вареними яйцями, морквою, зеленню, заливають м'ясним желе, охолоджують, подають з хроном. На одну порцію: Яловичина – 100 г, желе м'ясне – 100 г, яйце – 1 шт., морква –10 г, кілька гілочок зелені.
Шматки окосту вимити, покласти в холодну воду на годину. Обсушити, приготувати досить круте житнє тісто, обмазати окіст, змочуючи руки холодною водою. Покласти обережно на деко і поставити в духовку. Коли скоринка зарум'яниться, помалу поливати теплою водою. Випікати слід 1-2 години, залежно від розміру окосту. Вийняти з духовки, зняти тісто поки окіст гарячий, дати остигнути. Подавати з гарніром, з хроном.
750 г свинячого м'яса, 4 крупних картоплини, 1 склянка натертого твердого сиру, 1 склянка білого сухого вина, 3 голівки ріпчастої цибулі, 3 столових ложки борошна і свинячого жиру, 5 столових ложок панірувальних сухарів, сіль, чорний мелений перець. Свинину обваляти в борошні, обсмажити з усіх боків, перекласти в жаровню. Картоплю нарізати скибочками, цибулю – кубиками, перекласти в жаровню з м'ясом і влити сухе вино, посипати сіллю, перцем, прикрити кришкою і поставити в помірно гарячу духовку приблизно на одну годину. Потім посипати свинину сумішшю з панірувальних сухарів і тертого сиру і, не закриваючи кришку, запікати ще 20-30 хвилин.
Для форми діаметром 26 см: 250 г олії, 250 г цукру, одна ваніль (або чайна ложка ванільного цукру), сіль на кінчику ножа, 20 г рому, 6 яєць, 350 г борошна, 2 чайних ложки розпушувачу тіста, 400 г родзинок без кісточок, 50 г мелених мигдалевих горіхів, 100 г подрібнених цукатів із лимонної скоринки, 100 г очищеного мигдалю (роздробленого на половинки зерен), 2 чайних ложки цукру, 5 столових ложок води, 100 г марципану, 60 г цукрової пудри, 2 столових ложки абрикосового мармеладу. Шафран для забарвлення тіста і пергаментний папір для форми. Вистилати пергаментним папером форму для кексу. Духовку розігріти до 180 градусів. Розтерти олію з цукром, сіллю, ваніллю і ромом. Додати яйце і розтирати, доки не вийде пишна маса. Якщо маса осяде, додати ложку борошна. Борошно змішати з розпушувачем, родзинками, меленим мигдалем і лимонними цукатами і поступово перемішувати з яєчно-олійною масою. Тісто перекласти у форму, вирівняти верх і укласти по поверхні щільно один до одного половинки мигдалю. Випікати кекс годину-півтори на другому рівні знизу. Перш ніж вийняти його з духовки, перевірити за допомогою дерев'яної спиці, чи повністю він пропечений – для цього проткнути кекс, витягнути спицю, і якщо тісто до неї не прилипнуло – кекс готовий. Випечений кекс перекласти догори дном на кухонні грати і якийсь час папір не знімати. З води і цукру зварити сироп (варити при постійному помішуванні 3 хвилини), намазати верх кексу. Змішати з цукровою пудрою марципани. Боки кексу намазати абрикосовим мармеладом. Марципанову масу тонко розкотити в смужку і обкласти нею боки кексу. Виступаючий верхній шар надрізати у вигляді бахроми. З марципанів, що залишилися, можна зробити різні фігурки і прикрасити поверхню кексу. Zavet.Ru
|
|
|