Розсольник овочевий 3-4 солоних огірки, 1 картоплина, 1 морква, 1 ріпа, корінь петрушки, 2 цибулини, цибуля ріпчаста, 3 лаврових листи, пучок кропу, пучок петрушки. Картоплю промити, нарізати кубиками і кинути в каструлю з окропом. Моркву, петрушку і цибулю пошаткувати і покласти в каструлю, потім за ними і ріпу, нашатковану соломкою. Зелень цибулі дрібно нарізати і покласти в розсольник. Білий стрижень порею нарізати тонкими кільцями і потім покласти в суп. Огірки очистити і розрізати упродовж на 4 частини. Дрібно нашаткувати і покласти в розсольник. Додати лавровий лист. Пучечки пряної зелені дрібно нарізати і покласти в каструлю, зняту з вогню. Дати настоятися під кришкою.
ПЕРШІ СТРАВИ З ОЛІЄЮ
Суп з грибами і гарбузом 200 г свіжих або 75-100 г відварених грибів, 1 столова ложка рослинної олії, 1 цибулина, шматочок кореню петрушки або селери, 1 л води, 200 г гарбуза, 1-2 картоплини, 1 невеликий огірок або кисле яблуко, сіль, 1 помидор або 2 чайних ложки томат-пюре, зелену цибулю. Нарізані маленькими кубиками гриби, цибулю і петрушку тушкувати в олії. Гарбуз і картоплю нарізувати брусками, опустити в гарячий бульйон або воду і варити майже до повної готовності. Потім додати тушковані гриби і нарізані тонкими скибочками помідор і огірок або яблуко. Всі продукти варити ще декілька хвилин, поки вони не стануть м'якими. Якщо замість помідора використовується томат-пюре, його необхідно тушкувати разом з грибами і цибулею.
Подавати із зеленню.
Гарбуз швидко розварюється, тому суп не можна довго тримати в теплому місці або підігрівати.
ДРУГІ СТРАВИ БЕЗ ОЛІЇ
Картопля відварна з горіхами 500 г картоплі, 1 цибулина, 150 г обчищених волоських горіхів, 1-2 часточки часнику, 2 гілочки зелені кінзи, зелень петрушки або кропу, винний оцет, червоний перець, сіль за смаком. Добре промиту картоплю зварити зі шкіркою, охолодити, очистити і нарізати кубиками. Обчищені волоські горіхи, часник, червоний перець і зелень кінзи перемішати з сіллю.
Додати на смак винний оцет і нашатковану ріпчасту цибулю, перемішати з нарізаним кубиками вареною картоплею і посипати подрібненою зеленню петрушки або кропу.
СОЛОДКІ СТРАВИ
Рис в лимонному желе 100 г рису, 0,5 склянки цукру, для желе: 1 ст. л. (без верху) агар-агару, 2 склянки води, 3 лимони, 1 cт. цукру. Для сиропу: 3 лимони, 1,5 склянки цукру. Рис відварити з цукром (повинен бути розсипчастим) і зберігати гарячим. Агар залити водою, нагрівати до повного розчинення (не кип'ятити!), всипати цукор, влити лимонний сік, прогріти, не доводячи до кипіння. Потім покласти гарячий рис в глибоку таріль, залити гарячим желе, дати охолонути і поставити в холодильник.
Для желе: з лимонів вичавити сік, долити стільки ж кип'ятку. Щоб загальний об'єм рідини складав 2 склянки всипати цукор, закип'ятити, додати терту цедру, остудити.
Подавати до охолодженого рису.
Так само готується рис в апельсиновому желе.
Заснована парафією Різдва Христового в Харківському р-ні м. Києва.
Реєстраційне свідоцтво Кі№460 видане Міністерством iнформації України 22 лютого 2000 року.
Головний редактор:
прот. Василій Біляк; відповідальний редактор,
компьютерна верстка,
худ. дизайн: Олег Степанов, літ редактор: Олена Скринник