Блаженнішого Володимира Митрополита Київського і всієї України
|
СВЯТКОВА КУЛІНАРІЯ
Святковий стіл відрізняється багатством страв. Серед них традиційно для Різдва м'ясне асорті - скибочки шинки, окорока, буженини, корейка, копчена ковбаса. Стародавнім різдвяним блюдом народів північної Європи є м'ясний паштет, з ним змагається російський холодець. У недавному минулому до Нового року майже в кожнім будинку готувався салат з ковбаси, картоплі, яєць, солоних огірків, цибулі і зеленого горошку. Цей салат умовно називають "Олів`є", але до дійсного салату "Олів`є", що був винайдений відомим французьким кулінаром у Петербурзі на початку XX століття, воно має дуже непряме відношення. Замість ковбаси, картоплі і солоних огірків він містив м'ясо дичини, чорну ікру і маслини. Через брак потрібних продуктів господарки внесли в рецепт свої "удосконалення", і спрощений салат "Олів`є" став атрибутом новорічного застілля. Однак, віддаючи належне м'ясним закускам, не слід забувати і про овочеві салати. Вони не так важкі для травлення і добре чергуються з м'ясними блюдами протягом тривалого торжества. Салати і закуски стануть красивішими, якщо їх прикрасити вареними овочами. З вареного буряка можна зробити троянду. Для цього з буряка по колу зрізується широка стружка, а потім звертається у вигляді квітки. У середину можна покласти небагато майонезу і зеленого горошку. Якщо у вареної моркви уздовж боків вирізувати ножем неглибокі борозни, а потім нарізати поперек, то вийдуть яскраві квіти - зірочки. Зрізавши навскіс під гострим кутом огірок, а потім розрізавши товсту частину і розгорнувши її, можна одержати красивий листок. Прикрасою можуть слугувати кільця ріпчастої цибулі. Дуже нарядний вигляд мають круглі скибочки цитрусових лимона, апельсина, нарізаних поперек. Красиво розкладені на блюді, вони своїми яскравим кольором оживляють стіл. Якщо при цьому полити їх солодким соусом, то вийде приємний десерт. З різноманітних фруктів - яблук, апельсинів, бананів, ананасів - можна зробити святкову композицію. Доклавши трошки більше зусиль, з яєць, помідорів, солодкого перцю, сиру можна приготувати забавні фігурки - грибки, кораблики. Особливо з цього радіють діти. Головним блюдом різдвяного столу, за традицією, є гуска з яблуками. Її можна замінити індичкою, качкою, куркою. На велике блюдо кладуть гарнір - рис, картопля, овочі, политі соусом, зверху спинкою нагору помістити розрізану на порційні шматки птаха так, щоб форма її була збережена. Навколо розкласти печені і свіжі яблука, цілі (не різані) тушковані овочі. Різдвяний стіл неможливий без пирогів. Гарячі пироги є прекрасним завершенням святкового столу. Для дітей добре було би спекти солодкі пиріжки, калачі, булочки, пряники у формі ялинок, сніжинок, казкових персонажів. З фруктового желе, заварного тіста і вершкового крему можна створити прекрасні різдвяні композиції. Неможливо перелічити усе, тому готуючи й оформлюючи святковий стіл, потрібно дати простір фантазії, щоб передати неповторну трепетну атмосферу свята.
Холодець з курки 1 курка, 1,5 л води, сіль, 4 горошини перцю, 1/2 лаврового листа, 2 шт. гвоздики, 1 морква, 1 корінь петрушки, 1 цибулина, 3-4 столових ложки білого вина, 1,5 ст. ложки желатину. Курку опустити в холодну воду, довести до кипіння, зняти піну, посолити, заправити пряностями і подрібненими коренями. Готову курку вийняти, відокремити м'ясо від кісток і гострим ножем нарізати на кубіки. Бульйон процідити через густе сито чи тканину, заправити вином. Желатин замочити в невеликій кількості води на півгодини, потім розвести в гарячій воді і проварити разом з бульйоном. Налити небагато бульйону на дно форми чи миски, дати йому застигнути, потім покласти зверху красиві кружечки моркви, зелень петрушки і куряче м'ясо. Зверху залити бульйоном, що залишився, дати застигнути в холодному місці. Якщо не використовувати желатин, то потрібно зварити міцний бульйон із крилець і ніжок від декількох курей.
Салат "Мівіна oкуряча", 2 моркви, 2 яйця, 2 цибулини (можна і зеленої), 200-250 г ковбаси, і банка майонезу. Вермішель подрібнити, яйце зварити і порізати на кубики, також зварити моркву, натерти її на грубій тертці, ковбасу порізати на кубики, порізати також цибулю. Всі інгредієнти змішати і залити майонезом. "Мівіну" не варити! Салат буде смачний, якщо постоїть хоч ніч у холодильнику.
Голубці з картоплею 700 г капусти, 0,5 л сметани, 2 ст. л. томату-пасти. Для фаршу: 0,5 кг картоплі, 2 цибулини, 2 моркви, сіль і перець - за смаком. Капусту обчистити, видалити качан, відварити у підсоленій воді, потім розібрати на окремі листки, зрізати верхню огрубілу частину основної жилки листя. На підготовлені листки покласти фарш, загорнути. Фарш. Картоплю натерти, як на деруни, додати підсмажені цибулю та моркву, посолити, поперчити. Голубці покласти у чавунець, залити невеликою кількістю води, варити 20 хв., потім додати сметану томатну пасту.
Королівський сирник 750 г. жирного сиру, 7 яєць, 400 г. цукру, 125 г. вершкового масла, 100 г. родзинок, 100 г. цукатів, ванільний цукор, 2-4 ст. л. картопляного борошна. Сир два рази пропустити через м`ясорубку або збити у міксері. Розтерти жовтки з цукром, додати масло, ще раз добре розтерти і з`єднати масу із сиром. Потім покласти родзинки, цукати і картопляне борошно. Усе перемішати. Добре збити білки і помаленьку додати до сирної маси. Пекти біля 1 години у духовці. Смак сирника чудовий! Смачного і веселих Вам Свят! Підгготувала Степанова Наталія
|
|
|