За благословенням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України | ||
Інтернет-версія
газети
|
|
газета для всіх тих, хто любить Православіє |
Трапеза
СВЯТКОВА КУЛІНАРІЯСтало вже традицією пропонувати до вашого великоднього столу нові рецепти. До Великодня красять курячі, рідше – гусячі яйця. Серед кольорів, як правило, переважає червоний і його відтінки (не прийнято використовувати темні, похмурі барви). Люди вітають одне одного з Воскресінням Христовим, христосуються, обмінюються крашанками і дарують їх як символ Великодня. Існує безліч способів, як зробити крашанки: 1. Найпопулярніший спосіб – за допомогою лушпиння цибулі, в якому варять яйця упродовж 10 хв. Після того яйця акуратно протирають масляною ганчірочкою, щоб вони блищали. 2. Теж лушпинням цибулям. Але попередньо яйця треба зварити. Потім кожне яйце, ще гарячим, обкласти з усіх боків лушпинням, загорнути в тканину і варити ще 10 хв, додавши у воду оцет. Яйця вийдуть золотисті, мармурові. 3. Зелений колір ви отримаєте, якщо зварите яйця разом з молодою зеленню озимини. Інший варіант: додати в каструлю з яйцями трохи шпинату. Якщо зварити яйця разом з буряком або з корою вишні, то ви отримаєте найрізноманітніші відтінки червоного кольору. Кора дуба зробить яйця бронзовими. 4. Фарбування шовковими ганчірочками. Для цього треба підготувати клаптики яскравих шовкових тканин. Розсотати їх, перемішати, підбираючи різні яскраві кольори, і накласти на яйця. Поверху завернути ганчіркою і обв'язати нитками. Потім покласти в окріп не менше як на 10 хв. Охолонути яйця повинні разом з обгорткою. У вас вийдуть крашанки з красивими оригінальними малюнками. 5. Розписні яйця. Треба варити яйця протягом 8 хв., не знімаючи каструлі з вогню, взяти одне яйце, витерти і поставити у фарфорову чарку. На гаряче сухе яйце нанести потрібний малюнок акварельною фарбою. Коли ви закінчите розписувати одну половину яйця, його треба повернути білим догори, а розписаним донизу, і продовжити розфарбовування. На гарячому яйці фарба швидко висихає і не розпливається. Потім вийняти друге яйце з каструлі і так само розписати. Навіть якщо у вас нема особливого хисту малювати, можна просто поставити крапочки, нанести лінії чи смуги. 6. А цим способом можна зробити справжню українську "писанку". На сирому холодному яйці виводять узори гарячим воском за допомогою сталевої пір'їнки. Зробивши узор, яйце умокають у розведену холодну фарбу, починаючи з найсвітлішої, витирають і роблять новий узор воском, і вмокають в іншу фарбу. Коли всі узори наведено, треба обережно "стопити" віск з яйця – або над полум'ям газового пальника, або над свічок. У міру того, як віск тане, його треба витирати м'яким папірцем або ганчірочкою. Прикрасьте яйця: Порося. Акуратно розламати шоколадне коричневе яйце навпіл. Покласти половину на дошку, з кольорової цукрової помадки зробити ніс, хвіст і вуха. Наклеїти на глазур маршмеллоу у вигляді ніжок. Цукерочками і розтопленим шоколадом зробити очі і "болото" по-весняному. Запросивши друзів на таке великоднє частування, ви їх просто здивуєте, а надто потішите дітей. Черепашка. Акуратно розламати біле шоколадне яйце навпіл по шву. Покласти половинку на дошку, потім видавлювати з кондитерського мішка глазур'ю, забарвленою харчовим фарбником, досить крупні фігурки, щоб в них помістилися зацукровані вишні. Для плавників можна використати частинку шоколадного апельсина, половинку маленького шоколадного яйця для голови, маршмеллоу, розтоплений шоколад і цукерочки для очей. Радісної і солодкої вам Пасхи! "Енциклопедія православної кухні"
"Енциклопедія російської кухні" Delicious |
|
|