За благословенням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України | ||
Інтернет-версія
газети
|
|
газета для всіх тих, хто любить Православіє № 42 |
Трапеза
СВЯТКОВА КУЛІНАРІЯ250 г вареного курячого м'яса, 2 яблука, коріння селери середньої величини, 3 ст.л. мигдаля, 1 ст. л. вершків, 1 ст. л. майонезу, цукор, сіль і спеції на смак. Селеру, яблука очистити, нарізувати тонкою соломкою. Дрібно порізати м'ясо відварної курки. Мигдаль очистити і подрібнити. Продукти з'єднати, посолити, додати цукор і мелений чорний перець. Потім розкласти в салатники, залити, не перемішуючи, сумішшю майонезу і вершків, прикрасити мигдалем, шматочками яблук, зеленню.
8 крупних цибулин, 4 сосиски, 50 г вершкове масло, 1/2 стакана вершків (сметани), 1 ст. л. муки, 1 ч. л. томату-пюре, сіль, перець на смак, зелень петрушки. Цибулю очистити й опустити на 1-2 хв. в кип'яток. Потім зрізати верхівку і корінці, десертною ложкою вийняти середину, щоб вийшли чашки. Вийнятий лук і сосиски дуже дрібно порубати і обсмажити на вершковому маслі. Влити в цю ж сковороду вершки, заздалегідь розмішавши їх з сіллю, перцем, обсмаженою мукою, томатом-пюре. Суміш прокип'ятити до загусання і злегка охолодити. Нафарширувати нею цибулини, зверху обсипати тертим сиром, окропити вершковим маслом і запекти в духовці протягом 5-7 хв.
100 г сиру, 2 яблука, 3 круті яйця, 1 цибулина, сіль на смак, майонез. Цибулину нарізувати кільцями і покласти на тарілку. Натерті на терці яблука викласти на цибулю. Натертий сир змішати з дрібно нарубаними крутими яйцями, посолити, викласти на яблука, залити майонезом. Салат потрібно їсти, не перемішуючи.
1 велика курка, 100 г топленого масла, по 1 морквина, 1 цибулина, 1 корінь петрушки і селери, 1 столова ложка муки, 1,5 стакана чорносливу без кісточок, оцет, лавровий лист, перець, сіль на смак. Підготовлену курку розрізати на частини і скласти в широку каструлю з розтопленим маслом. Додати дрібно порубане коріння, цибулю й тушкувати під кришкою до готовності, періодично перевертаючи шматки і підливаючи воду. Приблизно за півгодини до закінчення тушкування влити в каструлю 3 стакани бульону (води), проварити в ньому курку. Приготувати соус: розтопити на сковороді масло, обсмажити на ньому муку, розвести бульоном, в якому варилася курка, додати трохи оцту, цукор, довести суміш до кипіння і зняти з вогню. У каструлю з куркою покласти заздалегідь набряклий чорнослив і все залити соусом. Каструлю помістити на 15-20 хв. у розігріту духовку.
1 стакан вершків, 2 яєчні білки, 2 банани, цукрова пудра, 1 апельсин, 50 г шоколаду. Охолоджені вершки збити до загусання, додати дрібно нарізаний банан. З яєчних білків збити густу білкову піну, додати в неї цукор, знову збити до загусання і додати до збитих вершків. Готову масу викласти в келихи, прикрасити часточками апельсина, тертим шоколадом. Подавати збиті вершки в охолодженому вигляді.
4 яєчні білки, 3/4 стакана цукрового піску, 1 пакетик ванільного цукру, збиті вершки, 1 ананас, шоколад для прикраси. Яєчні білки, ванільний цукор, цукровий пісок збити в густу білкову піну, потім домісити дрібно нарізаний ананас. Готову піну викласти в келихи і прикрасити збитими вершками, шматочками ананаса, шоколадом. "Енциклопедія православної кухні",
Спасо-Преображенський Мгарський монастир, 1998 р. |
|
|