За благословенням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України

Інтернет-версія газети
"Віра і культура"

Архів  
Рубрики
Віра і культура

  газета для всіх тих,
хто любить Православіє

№ 48

№ 49

№ 50


 
Трапеза Трапеза

СВЯТКОВА КУЛІНАРІЯ

Цього Різдва ми пропонуємо нові рецепти для святкової трапези та святок.

Салат "Оксамитовий"

Інгредієнти:
1 варений буряк, 2 пригоршні чорносливу, 1/2 склянки ядер волоських горіхів, 1-2 зубчики часнику, 3 столові ложки сметани, сіль за смаком.

Приготування: чорнослив ошпарити окропом, вийняти кісточки, м'якоть дрібно порізати. Буряк натерти на тертці, горіхи подрібнити ножем або на тертці. Додати подрібнений часник. Усі продукти змішати, посолити, заправити сметаною.
 

Рибник з форелями

Інгредієнти:
Тісто дріжджове – 1 кг.
Для начинки: 2 форелі, 2 головки ріпчастої цибулі, 2 столові ложки олії, перець чорний мелений і горошком, лавровий лист, зелень петрушки, сіль.
Для змазування: 2 жовтки.

Приготування: тісто розкачати товщиною 1 см у вигляді овального коржа, покласти підготовлену форель: вичищену, вимиту, приправлену сіллю і перцем, посипану кільцями ріпчастої цибулі і зеленню петрушки. Поверх риби покласти тонкі пластинки охолодженого вершкового масла. Протилежні кінці тіста з'єднати, добре защепити, залишити на 15-20 хв., після чого проколоти виделкою поверхню і боки пирога, змастити жовтком і поставити в духовку. Випікати рибник при температурі 180-200° С до готовності. Як правило, рибник з дріжджового тіста випікається довго, іноді до 1,5-2 год. Подають рибник гарячим і їдять так: акуратно зрізують верхню кірку, пиріг їдять виделкою і ножем.
 

Тістечко "Картопля"

Інгредієнти:
500 г ванільних сухарів, 200 г вершкового масла, 2-3 чайних ложки какао, 3-4 столові ложки цукру, 2-3 столових ложки молока, стружка кокосового горіха, ванілін
.

Приготування: сухарі подрібнити на м'ясорубці або тертці. Масло розтерти з цукром і какао, розмішати. Сухарі і масло добре перемішати, додаючи потроху молоко. З маси скачати кульки, вмочити їх з одного боку в кокосову стружку і поставити в холодильник на 2-3 години.
 

Торт “Наполеон”

Інгредієнти:
Тісто: 300 г вершкового масла або маргарину (неодмінно має бути холодним), 500 г борошна, 1 яйце, сода на кінчику ножа, сіль, 4-5 столових ложок води.
Крем: 6 столових ложок молока, 6 столових ложок цукрового піску, 3 яйця, 200 г вершкового масла, банка згущеного молока.

Приготування коржів: масло порубати з борошном, додати яйце, сіль, соду, воду. Замісити тісто і розділити на 6 рівних частин, покласти на холод на 40 хв. Розкачати коржі, зробити ножем насічки (щоб при випічці корж не змінив форму) і випекти. Остудити коржі і змастити кремом.
Приготування крему: молоко і цукор довести до кипіння. Збити яйця і влити у сироп, постійно помішуючи. Вершкове масло збити і, продовжуючи збивати, влити в нього охолоджений сироп.
Торт посипати крихтою і поставити на холод.
 

Пиріг «Ледачий»

Інгредієнти:
3 яйця, 1 склянка цукру, 3-4 яблука (краще антонівка), 5 столових ложок борошна.

Приготування: яйця з цукром збити міксером до збільшення маси в 3-4 рази, додати просіяне борошно і обережно перемішати. Соду додавати не потрібно. Змастити вершковим маслом форму, покласти тонкі шматочки яблук і залити тістом Пиріг випікати 20 хв. при 200 °С.

Підготувала Ангеліна СТЕПАНОВА
За матеріалами
“Енциклопедії православної кухні”

    
  
№ 51
січень 2013 року

Зміст номера:

З Рiздвом Христовим !

Храмове свято

З Рiздвом Христовим! проповідь Предстоятеля

Символы Рождества. Праздник на Западе и у нас

Вiфлеємська iкона - "Богородиця усміхнена"

ОНО о современной культуре цивилизации

Проскомидия и Рождество

Від хати до хати – Різдво зустрічати !

Настанови Святих отцiв

Біблійна археологія: Розділені царства. Північне царство

Православие в Китае

Рождественская притча

Святкова кулінарія

Новинки видань i кiноiндустрiї

Новини звідусіль

Різдвяна ялинка. Дитячий додаток

 
 
 

Газета "Вiра i культура"
Заснована парафією Різдва Христового УПЦ
у Дніпровському р-ні м. Києва.
Реєстраційне свідоцтво Кі №460 видав
Держком інформполітики України 22 лютого 2000 р.

Головний редактор:
прот. Василій Біляк;
відповідальний редактор,
компьютерна верстка,
худ. дизайн: диякон Олег Степанов,
літ редактор: Ольга Целюх

Адреса "ВіК":
02098 м.Київ, вул. Шумського, 3,
храм Різдва Богородиці,
для "ВіК".
E-mail: g-vik@ukr.net

Веб-дизайн:
Олександр Денисюк
E-mail: alexdeni@mail.ru
 

Співпрацюйте з нами на сторінках наших видань "Православна газета", "Кирилиця", "Камо грядеши" "Віра і культура".

Дописувачів "ВіК" запрошуємо до співпраці. Надсилайте нам короткі повідомлення про ювілейні події з ваших єпархій.
 


 

Львівська єпархія
Української Православної Церкви

Інтернет-версія газети `Світло Православ'я`

Спілка Православної молоді України (UKRAINIAN ORTHODOX YOUTH FELLOWSHIP)
  Rambler's Top100

Rambler's Top100 Service
TopList
З   8.6.2000

 

 
 

 

На початок сторінки

Hosted by uCoz