За благословенням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України | ||
Інтернет-версія
газети
|
|
газета для всіх тих, хто любить Православіє № 47 |
Трапеза
СВЯТКОВА КУЛІНАРІЯЦього Різдва ми пропонуємо нові рецепти для святої вечері і святкової трапези. Ця смачна страва прийшла до нас із православної кухні Візантії. І ось як можна її приготувати в сучасних умовах. Квасолю звечора замочити, наступного дня відварити, а рідину злити в окремий посуд. Цибулю нарізати кільцями й трохи обсмажити в олії, додати сіль, чорний та червоний перець. У горнятко викласти почергово пласт квасолі й смаженої цибулі (зверху має бути квасоля), полити все олією і вилити воду, у якій варилася квасоля. Запікати у духовці при середній температурі протягом 40 хв. Подавати на стіл у горнятку. 300 г, 12 цибулин, півсклянки олії, 1 л води, 1 повна ч. л. солі, мелений перець за смаком.
Цю ікру готують із сушених або солоних грибів, а також з їхньої суміші. Помити і зварити до готовності сушені гриби, остудити, дрібно нарізати або перекрутити через м'ясорубку. Солоні гриби треба промити в холодній воді й також нарізати. Дрібно нарізану ріпчасту цибулю присмажити на олії, додати грибів і тушкувати 10-15 хвилин. За три хвилини до готовності додати товчений часник, оцет, перець, сіль. Готову ікру викласти гіркою на тарілку й притрусити зеленою цибулею. Гриби солоні – 70 г, сушені – 20 г, олія –15 г, цибуля ріпчаста –10 г, цибуля зелена – 20 г, оцет 3% – 5 г, часник, сіль і перець за смаком.
Яйця зварити, відокремити білки від жовтків, білки натерти. Крабові палички, солоні огірки нарізати кубиками, ріпчасту цибулю дрібно порізати, усе це разом із кукурудзою викласти до білків. Суміш заправити майонезом. Зверху прикрасити тертими жовтками, свіжими огірками та зеленню. Кукурудза – 1 банка, крабові палички – 1 упаковка, яйця – 5 шт., свіжі огірки – 2 шт., солоні огірки – 2 шт., ріпчаста цибуля – 1 шт., майонез легкий.
Тісто: 2 яйця, 1,5 склянки цукру, 400 г. сметани, 8 ст. ложок води, 1 ч. ложка гашеної соди, борошно. Крем: 1 склянка цукру, 1 яйце, 100 г розм'якшеного вершкового масла, 200 г сметани – змішати й збити. Усе для тіста з'єднати й ретельно збити до густоти сметани. Тісто розділити на 2 рівні частини, в одну додати 2 ст. ложки какао. Потім випекти 2 коржа й добре просочити кремом.
Зі Святом! Ангела за трапезою, дорогі читачі ! Редакція ВіК
|
|
|