За благословенням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України | ||
Інтернет-версія
газети
|
|
газета для всіх тих, хто любить Православіє № 39 |
Трапеза
КУХНЯ ВЕЛИКОДНЯ
1 кг сиру, 1/2 л вершків 30%-ої жирності, 500 г цукру, 300 г вершкового масла, 2 жовтки, 1/2 склянки апельсинових цукатів, ванільний цукор. Сир двічі протерти через сито, додати збиті вершки, з'єднати з окремо розтертими маслом, цукром і жовтками (суміш має бути білого кольору), додати подрібнені апельсинові цукати і ванілін, ретельно перемішати. Заповнити сирною масою пасочницю, яку перед цим застелити трохи вологою марлею, прикрити блюдцем, покласти під прес, поставити в холодильник.
1 склянку муки, 3/4 склянки цукрової пудри, 100 г вершкового масла, 2 яйця, 1/2 склянки родзинок, 1/2 склянки ядер горіхів (мигдалю, фундука або волоських) 1/2 кураги, сіль на кінчику ножа, 1/2 ч.л. соди, 1 ч.л. соку лимона. Для обробки: цукрова пудра, горіхи, цукати, фрукти. Форма кексу – кругла, з рельєфними боками. Масло з половиною цукрової пудри розтерти до білого кольору, додати жовтки, ретельно розмішати до повного розчинення кристалів цукру, додати сіль, соду, сік лимона, все перемішати. Додати перебрані промиті та висушені родзинки, нарізану шматочками курагу подрібнені горіхи і перемішати. Після цього додати муку і збиті в стійку піну білки з пудрою, акуратно перемішати зверху вниз і розкласти в форми. Випікати при температурі 180 оС до готовності. Охолоджений кекс акуратно витягти з форми, посипати пудрою, прикрасити крупними ядрами горіхів, цукатами, фруктами.
Узяти декілька яєць з міцною шкаралупою, обережно зробити отвір з тупого кінця і вилити вміст (яке можна використати для пирогів або інших виробів). Добре промити шкаралупу, обдати кип'ятком. Тим часом приготувати різнокольорове желе (у будь-який відомий вам спосіб). Наповнити шкаралупи яєць різнокольоровим желе і поставити в холодильник. Коли маса охолоне, різнокольорові яєчка очистити від шкаралупи. Яєчка викласти в тарілку або креманку і прикрасити кремом або збитими вершками. Енциклопедія православної кухні –
Мгарський монастир, 1998 р. |
|
|