За благословенням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України

Інтернет-версія газети
"Віра і культура"

Архів  
Рубрики
Віра і культура

  газета для всіх тих,
хто любить Православіє

№ 45

№ 46

№ 47


 
Трапеза Трапеза

СВЯТКОВА КУЛІНАРІЯ

Ми традиційно пропонуємо на ваш різдвяний стіл рецепти, які додадуть Cвяту щирого смаку.

Пиріжки із грибами

Розведіть дріжджі на півтори склянки теплої води, додайте двісті грамів борошна, розмішайте й поставте опару в тепле місце на 2-3 години.

100 грамів рослинного масла розітріть зі ста грамами цукру, влийте в опару, перемішайте, додайте 250 грамів борошна, залишіть на 1-1,5 години для шумування.

Замочіть на дві години 100 грамів промитих сушених грибів, відваріть їх до готовності й пропустіть через м'ясорубку. Обсмажте на сковороді в рослинній олії три дрібно нарізані цибулини. Коли цибуля стане золотавого кольору, додайте дрібно нарізані гриби, посоліть, жарте ще кілька хвилин.

З готового тіста сформуйте кульки й дайте їм постояти. Потім кульки розкотіть у коржі, у середину кожної укладете грибну масу, зробіть пиріжки, дайте їм підійти півгодини на змазаному маслом листі, потім обережно змажте поверхню пиріжків солодким міцним чаєм і випікайте в нагрітій духовці 30-40 хвилин.

Готові пиріжки укладете в глибоку тарілку й накрийте рушником.
 

Пиріг з капустою й рибою

Розкотіть пісне тісто за формою майбутнього пирога.

Рівно викладіть шар капусти, на неї – шар нарізаної риби й знову шар капусти.

Краю пирога защемите й запікайте пиріг у духовці.
 

Картопляні оладки

Натріть на тертці очищену сиру картоплю, посоліть, дайте з'явитися соку, потім додайте небагато води й стільки борошна, щоб вийшло тісто як для оладок.

Готове тісто викладайте ложкою на гарячу сковороду, змазану рослинною олією, і обсмажуйте по обидва боки.
 

Матрьошки

5-6 зварених вкруту яєць, 4-5 сухих грибів, 50 г шинки, 2-3 стручка червоного солодкого перцю (або лист маринованої з буряком білокачанної капусти), сіль, перець за смаком.

Обрізати яйця з тупого кінця й вийняти з них жовток. Натерти жовтки на дрібній тертці.

Приготувати фарш: розмочені, а потім відварені і здрібнені гриби обсмажити на вершковому маслі разом із дрібно нарізаною шинкою, додавши сіль і перець за смаком. Більшу частину жовтка змішати з готовим фаршем, меншу частину залишити для прикраси салату. Нафарширувати яйця. Із частини жовтка, що залишилася, зробити волосся в матрьошки. З перцю або капустяного листа вирізати косинки й "пов'язати" їхнім матрьошкам. Із чорної ікри можна зробити матрьошкам вічка й носик.
 

Салат "Асорті м'ясне"

100 г шинки, 150 г копченої ковбаси, 2 яйця, 1 цибулина, 1-2 варені картоплини, 1 солоний огірок, 2-3 столові ложки майонезу або сметани, сіль по смаку.

Яйця й огірки нарізати кубиками. Картопля, цибуля дрібно нарізати, змішати з яйцями й огірками, заправити майонезом або сметаною. Шинку й ковбасу нарізати тонкими скибками, згорнути у вигляді кульочків, заповнити їх приготовленим фаршем. Укласти шинку й ковбасу на плоску тарілку, щільно притискаючи одне до одного, щоб збереглася форма.

“Енциклопедія православної кухні”
    
  
№ 47
січень 2010 року

Зміст номера:

З Рiздвом Христовим !

Храмове свято

З Рiздвом Христовим! проповідь Предстоятеля

Слово на Рождество Христово Святителя Григория Чудотворца

Храм Рiздва Христового, що споруджується на Лiвоберiжжi

Біблійна археологія: Царство Давида та Соломона

Настанови Святих отцiв

Суеверия на кануне и во время празднования Рождества

"Волсви же со звездою путешествуют..."

Дед Мороз или Санта Клаус ?

"Христос рождается"

Последнее причастие Патриарха

Святкова кулінарія

Истории, рассказанные у костра

Новинки видань i кiноiндустрiї

Новини звідусіль

Церковна поезiя

Різдвяна ялинка. Дитячий додаток

 
 
 

Газета "Вiра i культура"
Заснована парафією Різдва Христового в Харківському р-ні м. Києва.
Реєстраційне свідоцтво Кі№460 видане Міністерством iнформації України 22 лютого 2000 року.

Головний редактор:
прот. Василій Біляк;
відповідальний редактор,
компьютерна верстка,
худ. дизайн: Олег Степанов,
літ редактор: Тетяна Шкарупа

Адреса “ВіК”:
02098 Київ,
вул. Шумського, 3.
Храм Різдва Богородиці,
для ВіК (“Віра і культура”).
E-mail:
eklesia_arh@ukr.net

Веб-дизайн:
Олександр Денисюк
E-mail:
alexdeni@mail.ru
 

Співпрацюйте з нами на сторінках наших видань "Православна газета", "Кирилиця", "Камо грядеши" "Віра і культура".

Дописувачів "ВіК" запрошуємо до співпраці. Надсилайте нам короткі повідомлення про ювілейні події з ваших єпархій.
 


 

Львівська єпархія
Української Православної Церкви

Інтернет-версія газети `Світло Православ'я`

Спілка Православної молоді України (UKRAINIAN ORTHODOX YOUTH FELLOWSHIP)
  Rambler's Top100

Rambler's Top100 Service
TopList
З   8.6.2000

 

 
 

 

На початок сторінки

Hosted by uCoz