Віра і культура
За благословенням
Блаженнішого
Володимира
Митрополита Київського і всієї України

 

Інтернет-версія газети
"Віра і культура"

Архів   Рубрики

№ 29

№ 30

№ 31


 
Трапеза Трапеза

СВЯТКОВА КУЛІНАРІЯ

Святковий різдвяний стіл на Україні особливо відрізняється своїм багатством та різноманітністю. Цього року ми пропонуємо вам салати, закуски та десерти.

Салат "Асорті м'ясне"

100 г шинки, 150 г копченої ковбаси, 2 яйця, 1 цибулина, 1-2 варені картоплини, 1 солоний огірок, 2-3 столових ложки майонезу або сметани, сіль за смаком.
Яйця і огірки нарізати кубиками. Картоплю, цибулю дрібно нарізати, змішати з яйцями і огірками, заправити майонезом або сметаною.
Шинку і ковбасу нарізати тонкими скибочками, згорнути, заповнити їх приготовленим фаршем. Укласти шинку і ковбасу на пласку тарілку, щільно притискаючи один до одного, щоб збереглася форма.
 

Фарширована цибуля

8 великих цибулин, 4 сосиски, 50 г вершкової олії, 1/2 склянки вершків (сметани), 1 столова ложка борошна, 1 чайна ложка пюре, сіль, перець за смаком, зелень петрушки.
Цибулю очистити і опустити на 1-2 хв в окріп. Потім зрізати верхівки і корінці, десертною ложкою вийняти середину, щоб вийшли чашечки. Вийняті кружальця цибулі і сосиски дуже дрібно порубати і обсмажити на вершковій олії. Влити на пательню вершки, попередньо розмішавши їх з сіллю, перцем, обсмаженим борошном, пюре.
Суміш прокип'ятити до загустіння і злегка остудити. Нафарширувати нею цибулини, зверху обсипати тертим сиром, полити вершковою олією запекти в духовці протягом 5-7 хв.
 

Грибний салат

100 г солоних грибів (груздів, білих), 1 варена картоплина, 2 яйця, 100 г зеленої цибулі, 2-3 ложки сметани, сіль за смаком.
Солоні гриби нарізати соломкою, картоплю – кубиками, яйця нарізати скибочками. Зелену цибулю дрібно нарізати. Усі продукти змішати, посолити, заправити сметаною.
 

Гусак під грибним соусом

1 гусак, 10-12 зерен запашного перцю, 1 склянка сметани, 300-400 г свіжих грибів, 50 г вершкової олії, 1 корінь петрушки, 1 морква, 2 ложки борошна, сіль за смаком.
Підготовленого гусака розрубити на частини, укласти в каструлю і залити окропом так, щоб тільки прикрив м'ясо. Додати в каструлю порубані гриби, коріння, сіль, перець і варити гусака на повільному вогні до повної готовності. Гусака вийняти з каструлі, а з бульйону зварити соус, додавши сметану і обсмажене на олії борошно.
Перед подачею покласти м'ясо гусака у соус, довести соус до кипіння.
 

Десерти:

Апельсини у ванільному соусі

0,5 л молока, 2 яєчних жовтки, 2 столові ложки цукру, 1 чайна ложка борошна, щіпка ваніліну, 4 апельсини.
Яєчні жовтки, ванілін, борошно і цукор змішати, розбавити кип'яченим молоком і, помішуючи, прогріти на водяній бані. Коли соус стане густішим, швидко остудити, додати вичавлений сік 1 апельсина, терту цедру апельсина. У приготовлений охолоджений соус покласти очищені часточки апельсинів.
 

Банани в шоколадному соусі

4 банани, 1/2 склянки мигдалю або гарбузових насіннячок, 0,5 л шоколадного соусу.
Очищені банани розрізати уздовж на дві частини, покласти на тарілку розрізом униз, наколоти горіхи "голочками", полити шоколадним соусом.
 

Ананас з білковою піною

4 яєчних білки, 3/4 склянки цукрового піску, 1 пакетик ванільного цукру, збиті вершки, 1 ананас, шоколад для прикраси.
Яєчні білки, ванільний цукор, цукровий пісок збити в густу білкову піну, потім додати дрібно нарізаний ананас. Готову піну викласти в келихи і прикрасити збитими вершками, шматочками ананаса, шоколадом.

Солодкого вам Різдва!

Енциклопедія православної кухні
    
  
№ 30
січень 2006 року

Зміст номера:

З Рiздвом Христовим!

Благодать Божественного Младенца

Різдвяне послання Блаженнішого Володимира

Как церковно праздновать Рождество Христово

Релiгiйна освiта i виховання в Україні

Святкова кулінарія

Устройство и символика храма и церковных служб

Муж и жена. Мысли Святаго Иоанна Златоустаго

Язык православной иконы

Православные монастыри. Типология и устройство

Новини парафiї Рiздва Христового на Березняках (Київ)

Новини звідусіль

Зi Святом Водохреща!

Різдвяний фоторепортаж

Різдвяна ялинка. Дитячий додаток

 
 
 

Газета "Вiра i культура"
Заснована парафією Різдва Христового в Харківському р-ні м. Києва.
Реєстраційне свідоцтво Кі№460 видане Міністерством iнформації України 22 лютого 2000 року.

Головний редактор:
прот. Василій Біляк

Адреса “ВіК”:
02098 Київ,
вул. Шумського, 3.
Храм Різдва Богородиці,
для ВіК (“Віра і культура”).
E-mail:
logo@ua.fm
irina@beletsky.sita.kiev.ua

Веб-дизайн:
Олександр Денисюк
E-mail:
alexdeni@mail.ru
 

Співпрацюйте з нами на сторінках наших видань "Православна газета", "Кирилиця", "Камо грядеши" "Віра і культура".

Дописувачів "ВіК" запрошуємо до співпраці. Надсилайте нам короткі повідомлення про ювілейні події з ваших єпархій.
 


 

Львівська єпархія
Української Православної Церкви

Інтернет-версія газети `Світло Православ'я`

Спілка Православної молоді України (UKRAINIAN ORTHODOX YOUTH FELLOWSHIP)
  Rambler's Top100

Rambler's Top100 Service
TopList
З   8.6.2000

 

 
 

 

На початок сторінки

Hosted by uCoz