За благословенням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України

Інтернет-версія газети
"Віра і культура"

Архів  
Рубрики
Віра і культура

  газета для всіх тих,
хто любить Православіє

№ 42

№ 43

№ 44


 
Трапеза Трапеза

СВЯТКОВА КУЛІНАРІЯ

Курячий салат

250 г вареного курячого м'яса, 2 яблука, коріння селери середньої величини, 3 ст.л. мигдаля, 1 ст. л. вершків, 1 ст. л. майонезу, цукор, сіль і спеції на смак.

Селеру, яблука очистити, нарізувати тонкою соломкою. Дрібно порізати м'ясо відварної курки. Мигдаль очистити і подрібнити. Продукти з'єднати, посолити, додати цукор і мелений чорний перець. Потім розкласти в салатники, залити, не перемішуючи, сумішшю майонезу і вершків, прикрасити мигдалем, шматочками яблук, зеленню.
 

Фаршировані цибулини

8 крупних цибулин, 4 сосиски, 50 г вершкове масло, 1/2 стакана вершків (сметани), 1 ст. л. муки, 1 ч. л. томату-пюре, сіль, перець на смак, зелень петрушки.

Цибулю очистити й опустити на 1-2 хв. в кип'яток. Потім зрізати верхівку і корінці, десертною ложкою вийняти середину, щоб вийшли чашки. Вийнятий лук і сосиски дуже дрібно порубати і обсмажити на вершковому маслі. Влити в цю ж сковороду вершки, заздалегідь розмішавши їх з сіллю, перцем, обсмаженою мукою, томатом-пюре. Суміш прокип'ятити до загусання і злегка охолодити. Нафарширувати нею цибулини, зверху обсипати тертим сиром, окропити вершковим маслом і запекти в духовці протягом 5-7 хв.
 

Салат оригінальний

100 г сиру, 2 яблука, 3 круті яйця, 1 цибулина, сіль на смак, майонез.

Цибулину нарізувати кільцями і покласти на тарілку. Натерті на терці яблука викласти на цибулю. Натертий сир змішати з дрібно нарубаними крутими яйцями, посолити, викласти на яблука, залити майонезом. Салат потрібно їсти, не перемішуючи.
 

Курка з чорносливом

1 велика курка, 100 г топленого масла, по 1 морквина, 1 цибулина, 1 корінь петрушки і селери, 1 столова ложка муки, 1,5 стакана чорносливу без кісточок, оцет, лавровий лист, перець, сіль на смак.

Підготовлену курку розрізати на частини і скласти в широку каструлю з розтопленим маслом. Додати дрібно порубане коріння, цибулю й тушкувати під кришкою до готовності, періодично перевертаючи шматки і підливаючи воду. Приблизно за півгодини до закінчення тушкування влити в каструлю 3 стакани бульону (води), проварити в ньому курку.

Приготувати соус: розтопити на сковороді масло, обсмажити на ньому муку, розвести бульоном, в якому варилася курка, додати трохи оцту, цукор, довести суміш до кипіння і зняти з вогню.

У каструлю з куркою покласти заздалегідь набряклий чорнослив і все залити соусом. Каструлю помістити на 15-20 хв. у розігріту духовку.
 

Банани зі збитими вершками

1 стакан вершків, 2 яєчні білки, 2 банани, цукрова пудра, 1 апельсин, 50 г шоколаду.

Охолоджені вершки збити до загусання, додати дрібно нарізаний банан. З яєчних білків збити густу білкову піну, додати в неї цукор, знову збити до загусання і додати до збитих вершків. Готову масу викласти в келихи, прикрасити часточками апельсина, тертим шоколадом. Подавати збиті вершки в охолодженому вигляді.
 

Ананас з білковою піною

4 яєчні білки, 3/4 стакана цукрового піску, 1 пакетик ванільного цукру, збиті вершки, 1 ананас, шоколад для прикраси.

Яєчні білки, ванільний цукор, цукровий пісок збити в густу білкову піну, потім домісити дрібно нарізаний ананас. Готову піну викласти в келихи і прикрасити збитими вершками, шматочками ананаса, шоколадом.

"Енциклопедія православної кухні",
Спасо-Преображенський Мгарський монастир, 1998 р.
    
  
№ 44
січень 2009 року

Зміст номера:

З Рiздвом Христовим!

Святiший Патрiарх Олексiй II

Духовне значення Різдва Христового

Почил в Бозе Святейший Патриарх Московский и всея Руси Алексий ІІ

Последнее интервью Патриарха Московского и всея Руси Алексия II телеканалу "Вести"

Cвято Рiздва Христового: вiд календаря до ялинки

"БЛАГОДАТНОЕ НЕБО" Киева, благодатное небо Руси...

Пюхтицкая обитель и Патриарх

Хiтон Iiсуса Христа - святиня німецького міста Трір

Икона "Рождество Христово"

Святкова кулінарія

Церковна поезiя

Богоявленський собор у Москвi

"Віра і культура" вам радить: Новинки видань i кiноiндустрiї

Новини звідусіль

Різдвяна ялинка. Дитячий додаток

 
 
 

Газета "Вiра i культура"
Заснована парафією Різдва Христового в Харківському р-ні м. Києва.
Реєстраційне свідоцтво Кі№460 видане Міністерством iнформації України 22 лютого 2000 року.

Головний редактор:
прот. Василій Біляк;
відповідальний редактор,
компьютерна верстка,
худ. дизайн: Олег Степанов,
літ редактор: Ольга Целюх

Адреса “ВіК”:
02098 Київ,
вул. Шумського, 3.
Храм Різдва Богородиці,
для ВіК (“Віра і культура”).
E-mail:
eklesia_arh@ukr.net

Веб-дизайн:
Олександр Денисюк
E-mail:
alexdeni@mail.ru
 

Співпрацюйте з нами на сторінках наших видань "Православна газета", "Кирилиця", "Камо грядеши" "Віра і культура".

Дописувачів "ВіК" запрошуємо до співпраці. Надсилайте нам короткі повідомлення про ювілейні події з ваших єпархій.
 


 

Львівська єпархія
Української Православної Церкви

Інтернет-версія газети `Світло Православ'я`

Спілка Православної молоді України (UKRAINIAN ORTHODOX YOUTH FELLOWSHIP)
  Rambler's Top100

Rambler's Top100 Service
TopList
З   8.6.2000

 

 
 

 

На початок сторінки

Hosted by uCoz